Adli Sicil Kaydı Nasıl Silinir?
![](https://www.turehukuk.com/wp-content/uploads/2022/08/adli-sicil-kaydi-silme-ture-hukuk-img-11.jpg)
Günümüzde adli sicil kaydının silinmesinin mümkün olup olmadığı, mümkünse adli sicil kaydının ne şekilde silinebileceği, silinmesi için gerekli şartların neler olduğu, başvuru koşulları gibi birçok soru ile karşılaşılmaktadır.
Zira adli sicil kayıtları ehliyet alınması, yükseköğrenim kurumlarına başvuru yapılması, eğitim ve öğretim faaliyeti sırasında öğrenim yardımı, burs, kredi başvurularında bulunulması, memuriyete ilişkin başvurularınızda, ilçe ve il seçimlerine katılımda, siyasi partilere üyelik başvurularında, meslek grup ve odalarına ilişkin seçimlere katılım halinde, silah temini, tescili, kullanımı ve silah tescil süresinin uzatılmasında ve nihayetinde iş başvurularında ilgili kurum ve kuruluşlarca adli sicil kayıtları resen temin edilmekle birlikte tarafınızdan da talep edilebilmektedir.
Adli sicil kaydı yani sabıka kaydının nasıl silineceği, adli sicil kaydının silinmesinin mümkün olup olmadığı konusunda açık bir bilgi verilmemesine karşın, adli sicil kayıtlarının silinmesi, adli sicil kaydının kaldırılması mümkündür.
Adli Sicil Kayıtları il ve ilçe Cumhuriyet Başsavcılıklarınca düzenli olarak tutulmakta olup, yurt içinde e-devlet üzerinden, Cumhuriyet Başsavcılıklarından, Kaymakamlıklardan, Valiliklerden temin edilebilmektedir. Yurt dışındaysanız yine e-devlet üzerinden ve ilgili Türkiye Büyükelçilikleri veya görevlendirilmiş Türkiye Konsolosluklarından da sabıka kaydınıza ulaşmanız mümkündür.
Adli Sicil Kaydı kesinleşmiş ceza ve güvenlik tedbirlerine mahkûmiyete ilişkin bilgilerin otomatik işleme tâbi bir sistem kullanılarak toplanmasına, sınıflandırılmasına, değerlendirilmesine, muhafaza edilmesine ve gerektiğinde en seri ve sağlıklı biçimde ilgililere bildirilmesi amacıyla oluşturulmuştur. Öyle ki bu kayıtta yürürlükteki Ceza Kanunu uyarınca tarafınız aleyhinde uygulanan tedbirler bulunabileceği gibi mahkumiyete ilişkin cezalarda bulunabilmektedir. Adli Sicil Kaydında hangi bilgilerin kaydedildiğini buradan öğrenebilirsiniz.
Geçmişte tarafınızın yargılanması sonucunda tatbik olunan ceza ve güvenlik tedbirlerinin hangi yılda uygulandığı, hangi cezanın uygulandığı yahut uygulanacağı, hangi kanun uyarınca verildiği, ne kadar ceza hükmedildiği, hangi maddelerin uygulandığı, ne zaman infaz edildiği ayrıntılı olarak ceza fişlerine işlenmektedir. Ceza fişlerine kaydedilen bu bilgiler sonucunda ceza hukuku bağlamında çeşitli infaz rejimleriyle karşılaşılabileceği gibi çeşitli kanunlar uyarınca da yaptırımlarla karşılaşılması günümüzde yaygın olarak tarafımıza bildirilen şikayetlerdendir.
Her ne kadar bu siciller sadece size ilişkin olsa dahi, çeşitli devlet kurum ve kuruluşları tarafından temin edilebilmektedir. Örneğin tarafınca alınan özel güvenlik sertifikasının uzatılmasına ilişkin başvurunuz talep edilen mülki idari amirlikçe resen temin edilecektir. Yine memuriyete ilişkin başvurularda tarafınıza ilişkin güvenlik soruşturması yürütülecek olup, bu soruşturma kapsamında ilk önce tarafınıza ilişkin adli sicil kaydı temin edilecektir.
Bazı durumlarda ise adli sicil kaydı tarafınızdan istenmekte olup, belgenin eksikliği halinde talep ettiğiniz işlemin devam edilemeyeceği bildirilmektedir. Keza tarafınızca SGK kapsamında sigortalandığı bir işe başvuru yapılması halinde de başvuru yapılan kurum-kuruluş adli sicil kaydı olmaksızın sigorta bilgilerinizi başlatamayacaktır. Yine gerek ilk ve orta öğretim gerekse de lise ve lisans eğitiminde tarafınızca yahut yasal veli-vasinizce yapılan burs, kredi başvurularında adli sicil kaydı temin edilmeksizin talebiniz reddedileceği bilinmektedir.
Adli Sicil Kaydının arşive kayıt edilmesinden itibaren yahut ceza ve güvenlik tedbirleri ile mahkûmiyete ilişkin bilgilerin infazından itibaren 5 yıl geçmekle silinebilmektedir. Adli Sicil Kaydınızın silinip silinemeyeceği, nasıl silineceği, silinmesine ilişkin başvurularınızda uzmanlarımızdan hukuki yardım almanızda yarar olacaktır. İletişim için tıklayınız.
Çalışma Alanlarımız
- Aile Hukuku
- Bilişim Hukuku
- Ceza Hukuku
- Fikri Mülkiyet Hukuku
- İcra ve İflas Hukuku
- İş Hukuku
- Tümünü gör